Trainingen

Grondwerken & Loswerken

Vaak hoor je, dat je consequent en duidelijk moet zijn. Dat klinkt goed, maar hoe pak je dat aan? Grondwerk is de basis van omgang met onze paarden. Doormiddel van communicatie wordt voor jou en je paard duidelijk wat de grenzen en afspraken zijn. Hierdoor wordt omgang met paarden plezieriger en veiliger. Ik leer jou vanuit je lichaamstaal een krachtige, respectvolle, betrouwbare leider te zijn voor je paard en hoe je de grenzen aangeeft. De meest voorkomende handelingen die we met een paarden aan de hand uitvoeren hebben te maken met aan de hand leiden, volgen in de richting links / rechts, stilstaan en achterwaarts. Grondwerk kan je gebruiken als voorbereiding op je verdere training. Bijvoorbeeld bij stil staan bij het opstijgen, trailerladen, behandeling bij de hoefsmid, tandarts, dierenarts enz.

We kunnen dit verder uitbreiden met een obstakeltraining

Obstakeltraining

De techniek die je leert bij grondwerken wordt ook bij een obstakeltraining gebruikt. Bij een obstakeltraining kan je denken aan over een zeil lopen, wapperende vlaggen over plasticflesjes lopen enz. We laten je paard kennismaken met een (gecontroleerde) spannende situatie. Door je betrouwbare leiderschap dat je inmiddels ontwikkeld hebt met grondwerken krijg je een zelfverzekerd paard die netjes de obstakels doorloopt.

Trailerladen

In een trailer stappen is voor een paard onnatuurlijk. Een paard wil als vlucht- en prooidier graag om zich heen kunnen kijken en een goed overzicht houden van zijn omgeving. In een klein, donker en wiebelig hokje opgesloten worden heeft vaak niet zijn voorkeur. Daarom is het voor paarden een hele uitdaging. 

Je kan een paard leren dat trailerladen niet zo spannend hoeft te zijn.

Een trailerlaadsessie is altijd op basis van vertrouwen en rust. We werken, bij voorkeur, met een vast team van 2 helpers en de eigenaar. De helpers bedienen de trailerlaadlijnen om het paard te begrenzen en de eigenaar staat bij het deurtje en assisteert mij waar nodig.

Tijdens een training doe ik een korte intake en wat grondwerk oefeningen met je paard. Zo leer ik je paard en het gedrag beter kennen.

Een gemiddelde training duurt 2 uur met een maximum van 3 uur per dag (afhankelijk van de fysieke en mentale belastbaarheid van het paard). De eerste sessie bestaat uit een korte intake, uitleg aan het team en trailerladen.  Eventuele vervolg sessie is direct trailerladen.

Gebruik nooit geweld. Dat accepteert je paard misschien 1 of 2 keer maar de volgende keer heb je waarschijnlijk een groter probleem. Trailerladen moet voor beide partijen een fijne ervaring zijn.

Wordt je frustratie groter wanneer het niet lukt, stop dan met oefenen. Je leert het paard onbewust het verkeerde, namelijk dat trailerladen niet leuk is en hij er niet in hoeft.

Hang een hooinet voor in de trailer en zorg dat deze niet alleen aan het dak vast zit. Zo voorkom je dat je hooinet een boksbal wordt tijdens het rijden. Eten tijdens het rijden kan een goede afleiding en ontspannend zijn voor je paard.

Zet je paard niet te strak vast in de trailer, zo kan hij goed zijn balans bewaren. Maar zet hem ook niet te los, je wilt niet dat hij zich kan omdraaien.