Over mij

Mijn naam is Elisa Jansen en ik ben al heel jong in aanraking gekomen met paarden. Mijn vader, moeder en zelfs mijn broertje reden paard. Uiteindelijk ben ik helemaal met het paardenvirus besmet geraakt en dat is nooit meer overgegaan. Ik ben begonnen met rijden op manegepony’s waarna ik al snel een verzorgpaard vond. De eigenaren van dit paard gaven mij de gelegenheid om ook wedstrijden te gaan rijden wat ik helemaal fantastisch vond. Uiteindelijk was het niet mijn paard en werd hij helaas verkocht. Zo passeerde er nog een aantal paarden.

Toen kwam daar toch het moment dat mijn moeder zei: ‘Of je gaat door op manegepaarden of je wacht een jaartje en dan krijg je eigen paard’. Die keus was voor mij niet zo moeilijk, ik heb een jaar gewacht en daar kwam mijn eerste paard een 3-jarige KWPN’R Rexmagna x Ronaldo, ruin genaamd Lex. Ik heb hem destijds zelf ingereden. Lastige type paarden zeiden velen maar ik kon lezen en schrijven met hem. Er waren momenten dat hij door het vuur ging voor mij, maar er waren ook momenten dat mijn moeder hem de deur uit wilde doen omdat ze hem levensgevaarlijk vond. Dat ging niet gebeuren want dan zou ik ook mijn spullen pakken zei ik altijd. 

Ik heb met hem een paar keer endurance gereden en ben met hem in het M1 dressuur gekomen. Helaas kreeg hij artrose in zijn nek en kon hij niet meer bereden worden. Hij heeft daardoor de laatste 6 jaar van zijn leven lekker op het land gelopen tussen zijn maatjes. Tot ik op een zondagmorgen, tot mijn grote verdriet, een telefoontje kreeg van de staleigenaar en Lex dood in zijn stal lag. Hij is 24 jaar worden.

Zilvana

Op het moment dat mijn paard niet meer bereden kon worden ben ik toch weer een paard van iemand anders gaan uitbrengen. Ook een KWPN’r dit keer een 6-jarige Jazz x Uniform merrie genaamd Zilvana, deze zou ik voor de IBOB uitbrengen en wedstrijd gaan rijden. Er was echter een probleem: ze was met een vrachtwagen gebracht omdat ze voor geen mogelijkheid de trailer in wilde. Dat was mijn eerste aanraking met 2Moons. Deze methode werkte heel goed en ze ging de trailer op. Zo heb ik de IBOB kunnen rijden en ben ik zelfs begonnen met wedstrijden rijden. Op het moment dat we M1 dressuur mocht starten besloot de eigenaar haar te verkopen en is ze naar Zweden gegaan als fokmerrie.

Hierna heb ik zelf weer een paard aangeschaft een 3 jarige BWP’r Apache x Superstar, ruin genaamd Michelo van der Hille maar we noemen hem gewoon Mitch. Deze wilde ik ook weer zelf gaan inrijden. Maar helaas hij schrok van iets wat achter hem gebeurde en ik viel er vanaf waardoor ik mijn stuitje zwaar kneusde. Ik heb een paar maanden flink last gehad van deze blessure, dus heb hem weg moeten brengen om hem verder te laten beleren. Helaas de angst die hij door mijn val had gekregen bleef erin. Dat was het moment dat ik mij nog meer ging verdiepen in het gedrag van paarden. Monty Roberts, Pat Parelli, Klaus Ferdinand Hempfling, natural horsemanship overal zit wel wat in wat je kan gebruiken en nuttig is. Uiteindelijk ben ik gestart bij 2moons van Petra Vlasblom met de opleiding ‘Gedragstrainer voor mens en paard’ en heb deze inmiddels afgerond.

Door deze opleiding heb ik mijn paard al op meerder manieren kunnen helpen waardoor hij een steeds liever paard is geworden en van angst nu eigenlijk geen spraken meer is. We begrijpen elkaar beter. Een paard wil je niet zomaar van zich afgooien dat heeft altijd een reden. De ervaringen die ik op heb gedaan wil ik graag met de mensen delen die ook een probleem hebben met hun paard. Om zo de balans tussen het paard en de eigenaar weer te herstellen.